Fou Zoo

Pan Asian Restaurant

SlovakEnglish

Michal Takács - šéfkuchár Fou Zoo

Jeho prvým výtvorom bola bábovka, miluje ázijskú kuchyňu, skúsenosti zbieral v svetovej jednotke v Bangkoku, spolieha sa na svoj tím a rád tvorí tak, že si predstaví výslednú chuť jedla, ktorú chce dosiahnuť.

Šéfkuchár Fou Zoo - Michal Takács

Michal Takács

foto by Oles Cheresko


Moja cesta ku gastronómii a prvá bábovka

Moja cesta viedla ku gastru už od útleho detstva. Mame som sa vždy motal v kuchyni a bol som zvedavý. :) Keď som mal osem rokov, rodičia neboli doma a ja som neváhal využiť voľnú kuchyňu iba pre seba a našim som upiekol moju prvú bábovku. Bol z toho veľky krik, no aj napriek tomu sa celá bábovka zjedla. Neskôr, keď som sa rozhodoval, kam pôjdem na strednú, túžil som, aby sa zo mňa stal kuchár, kedže v kuchyni ma to veľmi bavilo. Nakoniec sa tak ale nestalo a išiel som na stavebný odbor. No ani to moje city ku gastru nezmenilo. Aj keď nie som vyučený, varenie je moje veľké hobby, ktorým sa dnes živím.


Cez Thajsko do Fou Zoo

Bolo to práve v období, keď som úspešne ukončil vyššie odborné vzdelanie (po stavebnej som išiel ešte na cestovný ruch). Našiel som ponuku, že hľadajú kuchárov do reštaurácie, ktorá sa mala otvárať. Zaujala ma hlavne ázijská kuchyňa, pretože som už vtedy mal za sebou dvojmesačné spoznávanie Thajska, kde som k tejto kuchyni „pričuchol“ bližšie. Našiel som sa v nej. Obdivoval som využitie ázijských surovín a zloženia omáčok.


Po pohovore začala moja etapa života vo Fou Zoo. Pod krídla si ma zobral Michal Konrád a ja som nasával jeho vedomosti a zručnosti, aj vďaka ktorým som si prešiel postupne všetkými sekciami a pozíciami. Dlhé roky som pôsobil ako pravá ruka Michala Konráda.


Čo mám rád na Fou Zoo...

Na Fou Zoo ma baví spôsob, akým dokáže tím spolupracovať a byť precízny v akejkoľvek dôležitej i menej dôležitej činnosti.


Ďalšia mne blízka vlastnosť Fou Zoo je, že každú chvíľu prichádza nová výzva. Spoznal som veľa talentovaných kuchárov, prešiel som si riešením mnohých eventov a vďaka tomu som gastronómiu spoznal hlbšie z rôznych uhlov pohľadu a oblastí - suroviny, postupy, vzájomná podpora i záťažové situácie.


narodeninové menu - jahňa


Moja nová etapa vo Fou Zoo – post šéfkuchára

Post šéfkuchára prišiel nečakane a ja som výzvu prijal s nadšením a pokorou. Keďže som veľa organizačných vecí mal na starosti už pred tým, nebál som sa. Nová etapa začala ale tvorením nových jedál a tak sa začali dostávať moje kreácie na stôl hostí.


Ako vyzerá pracovný deň šéfkuchára

Môj pracovný deň začína setupom sekcie a tastingom každej jednej sekcie. Po obednom servise využívam čas na tvorenie a skúšanie nových jedál. Inšpiráciu čerpám z kníh aj internetu. A často využívam aj znalosti, ktoré som nadobudol na stážach.


Moja prvá stáž bola v Bangkoku v roku 2011 v reštaurácii Long table, kde som ešte bližsie spoznal využitie ázijských surovín ich tradičným spôsobom.
Druhá stáž bola tiež v Bangkoku dva roky neskôr - v reštaurácii Gaggan (ktorá získala v roku 2017 prvé miesto v The world’s 50 best restaurants). Šéfkuchár Gaggan mi ukázal nové spôsoby, ako sa dajú veci pripraviť ešte zaujímavejšie.

narodeninové menu - šalát s chobotnicou


Narodeninové degustačné menu – Fou Zoo IXperience

Pri tvorbe jedál si vždy predstavím chuť, ktorú chcem dosiahnuť a tvorím podľa nej – spájam ingrediencie, experimentujem, ladím postupy. Vo finále vznikne jedlo, ktoré si rád dám aj sám ;)


Blížiace sa narodeninové menu sa nesie v znamení osláv, kedy Fou Zoo dovŕši deväť rokov. Snažil som sa preto zostaviť slávnostné menu, na ktorom mi pomáhal moj tím kuchárov.
Rozhodol som sa využiť suroviny, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne ako wagyu, red snapper a temaki, taktiež obľúbené ovocie yuzu.

 


narodeninové menu - wagyu tartar & hubové temaki

 

To najlepšie z Fou Zoo

Hostia si budú môcť vychutnať sedem degustačných chodov, ktoré sú prierezom kuchyne Fou Zoo. Predstavujú to najlepšie z jednotlivých oblastí a zároveň sme každý recept  posunuli na novú úroveň – novými kombináciami, úpravou ingrediencií.  Kreativite sme medze nekládli a spájali sme tradičné chute s extravagantnejšími prvkami. Na tanieroch nájdete spojenie Ázie i Európy a jednotlivé chody ulahodia všetkým zmyslom.


Teším sa na Vašu návštevu i osobné stretnutie s Vami.
Želám Vám dobrú chuť :)

 

Michal Takacs a sushi

 

 

FOU ZOO IXPERIENCE - Oslávte s nami 9 rokov Fou Zoo zážitkov

3.-7.4.2019

Zažite špeciálne narodeninové menu a ďalšie prekvapenia

Vyberte a rezervujte si svoju návštevu prostredníctvom rezervačného on-line formulára: http://bit.ly/FouZoo_9narodeniny_rezervacia



späť na odporúčania

Copyrights © 2010 FOUZOO
+ with love by milk