Fou Zoo

Pan Asian Restaurant

SlovakEnglish

Téma týždňa - japonská whisky

Do miešaných drinkov pridáva čaj, aby dosiahol unikátnu chuť. Pri práci rád využíva kreativitu, aby hosťom pripravil nápoj presne na mieru. Vyzná sa v histórii japonskej whisky a dokáže Vám poradiť ten správny druh pre Vás.

Peter Hronec, barman, Fou Zoo


Peter Hronec


Cesta do Fou Zoo

Po štúdiu na Univerzite v Banskej Bystrici, kde som sa zoznámil s našim hlavným barmanom a mojim dobrým kamarátom, Richardom Pavlovom, som začal pracovať ako dealer pokru. Následne som sa rozhodol vrátiť sa do rodného mesta, kde som začal pracovať ako stály dozor a neskôr manažér herne. V tejto oblasti som si prešiel asi všetkým a chcelo to zmenu.
Keďže s Richardom sme boli v kontakte aj po skončení štúdia, veľa som počul o jeho novej práci vo Fou Zoo a vtedy som vedel, akú zmenu hľadám. Neubehol mesiac od stretnutia a už som býval v Bratislave, kde som začal pracovať v konceptovo podobnej ázijskej fine-dining reštaurácii.
Tu som za rok načerpal mnoho skúseností a pracoval na sebe, a akonáhle sa vo Fou Zoo uvoľnila pozícia barmana, bol čas splniť si cieľ.

Japonská whisky ladí s Fou Zoo

Mnoho ľudí prekvapuje informácia, že práve krajina úzko spätá s konceptom reštaurácie Fou Zoo je výrobcom jednej z najlepších whisky sveta. Jeden z dôvodov je aj veľký dôraz na proces a kvalitu.

Za zrodením japonskej whisky môžeme hľadať dvoch pánov – Shinjiro Torii, obchodník s alkoholom a Masataka Taketsuru, ktorý sa venoval štúdiu výroby whisky a čerpal informácie v Škótsku. Ich stretnutie a založenie destilérie bolo pre japonskú whisky osudové a aj vďaka nim sa teraz japonská whisky objavuje na čelných pozíciách v rebríčkoch a na súťažiach.

Na Slovensku ľudia ešte stále nie sú zvyknutí na tento produkt a preto som rád, že ho môžeme v prémiovej kvalite ponúknuť našim hosťom. Dovolím si tvrdiť, že niektoré druhy japonskej whisky môžu hosťom chutiť ešte viac ako “klasika” v podobe škótskych a iných značiek.

japonske whisky

Tŕnistá cesta japonskej whisky do svetovej špičky


V čase, kedy škótska whisky slávila celosvetový úspech, vznikla požiadavka vytvoriť vlastný produkt aj v Japonsku. Masataka Taketsuru bol vyslaný do Škótska, aby získal skúsenosti od najlepších. Po niekoľkých rokoch sa vrátil a mal spustiť výrobu v prvej japonskej destilérii. Podmienky však neboli vyhovujúce a aj to zapríčinilo krach celého podniku. Vytvorená whisky sa jednoducho nedala piť a všetko úsilie a prostriedky vyšli nazmar. V tomto bode do príbehu vstúpila spoločnosť NIKKA, ktorá poskytla Masatakovi Taketsuru neobmedzený rozpočet, aby vytvoril optimálne prostredie, kde whisky dokáže vyrábať - čo sa naozaj podarilo. Od tej chvíle stúpala japonská whisky po pomyselnom rebríčku kvality a v súčasnosti patrí k svetovej špičke.


Japonská whisky a slovenská slivovica

Koncept panázijskej reštaurácie nám umožňuje prinášať do ázijských tradícií európske prvky - túto možnosť využívame aj v rámci barového produktu. Preto milo prekvapeným hosťom môžeme ponúknuť napríklad aj slovenské produkty ako dulovica, marhuľovica, či obligátna slivovica.

Ako si vybrať whisky?

V ponuke Fou Zoo máme rôzne druhy - tak, aby sme dokázali pokryť všetky požiadavky hostí. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ťažké, zadymené whisky by si mali objednať ľudia, ktorí už s whisky skúsenosť majú. Pokiaľ s whisky skúsenosť nemajú a chcú ju ochutnať, určite odporúčam, aby sa pri výbere poradili s nami. Zvolíme skôr ľahšie druhy, ktoré umožnia vychutnať si nápoj a postupne ho spoznať.

Zároveň pomôžeme hosťom vhodne nakombinovať nápoj k jedlu, ktoré si objednali. Napríklad ak majú jemné sashimi, sýtosť whisky by jeho chuť prebila.

japonska whisky 17 y

S ľadom, či bez ľadu?

Myslím si, že človek by mal nápoje piť tak, ako mu chutia najviac. Samozrejme, pri starých druhoch s cenami stúpajúcimi do stoviek eur za pohárik, je takmer až hriechom pridať ľad a kolu :)

Barmanov sen

Najlepšia vec, čo sa môže stať, je, ak do reštaurácie prídu hostia a vypýtajú si drinky na mieru. Vtedy vieme vytvoriť drinky lahodiace ich chuti a presne podľa ich preferencií a zároveň ich nakombinovať k jedlu, ktoré si objednali. Do svojej práce vtedy môžem zapojiť svoju kreativitu - či už poradíme konkrétny barový produkt na mieru, alebo vytvoríme miešaný drink.

Vždy sa výberom snažíme zvýrazniť chuť jedla, ktoré by malo ostať hlavné a drink vtedy poslúži ako skvelý doplnok.


Peter Hronec pri praci

Tajná ingrediencia - čaj

Ako barman sa vo Fou Zoo podieľam aj na tvorbe miešaných nápojov - alkoholických i nealkoholických. Často ako prísadu používam rôzne druhy čajov, ktoré dokážu pridať úžasné tóny chuti i farby. Obľubujem maceráciu za studena, vďaka ktorej z čaju získavame inú chuť ako pri zalievaní horúcou vodou - často dokonca zaujímavejšiu. Využil som ju aj pri tvorbe niektorých drinkov počas osláv 9.-tych narodenín Fou Zoo IXperience.

Vo Fou Zoo máme veľké množstvo kvalitných sypaných čajov - viac o nich porozpráva kolega pri inej téme týždňa :)


Peter Hronec vo Fou Zoo

fotografie v článku: Oles Cheresko


späť na odporúčania

Copyrights © 2010 FOUZOO
+ with love by milk