Fou Zoo

Pan Asian Restaurant

SlovakEnglish

Téma týždňa - polievky

Nie je vyučený kuchár, ale táto práca ho napĺňa a miluje ju. Do Fou Zoo sa dostal cez Írsko a počas svojej stáže sa tu cítil ako pri sledovaní trendových videí. Počas svojho pracovného dňa varí polievky z tých najkvalitnejších surovín a Fou Zoo považuje za miesto, kde je so svojou rodinou.

Christian Betka, kuchár, Fou Zoo

Christian Betka

 

Začiatky - z STU cez Írsko do kuchyne

Ako každý správny kuchár som úspešne ukončil 8-ročné bilingválne gymnázium :) S veľkými ambíciami som sa vrhol na štúdium programovania na STU na fakulte FIT. Cesta nás však aj s priateľkou zaviala do Írska, kde som pôvodne chcel pokračovať v štúdiu. Aby som si to mohol dovoliť, začal som zháňať brigádu a ocitol som sa v reštaurácii, kde pracoval môj známy. Ponúkol mi, že ma zaučí - za čo mu veľmi pekne ďakujem :)

 

Začiatky boli ťažké ako všade - ako človek, čo nikdy nevaril a “netancoval" v kuchyni, som to mal náročné, ale chuť učiť sa nové a zaujímavé veci a odhodlanie boli väčšie ako strach, popáleniny i stres. Prešiel som si sekciou prípravy, dezertami, prílohami a predjedlami.

 

Stáž vo Fou Zoo ako darček

Neskôr sme sa vrátili na Slovensko, kde som strávil rok v hotelovej reštaurácii v Bratislave, so skvelými ľuďmi. Po čase mi dal šéfkuchár hotela super ponuku - stáž vo Fou Zoo pri príležitosti 8. narodenín reštaurácie. Aj teraz som mu ešte za to veľmi vďačný :) To bol môj prvý zážitok vo Fou Zoo, ktorý bol super!!

ramen_special

Fou Zoo ako youtubové trendy naživo

Stáž vo Fou Zoo? Najväčší zážitok! To, čo tu robili, bolo wau, neskutočné a mega. Úplne iné a nové veci aj postupy, o ktorých som maximálne čítal, alebo videl na YouTube. Plný nových skúseností som začal skúšať niektoré veci, ktoré som videl vo Fou Zoo, ale limitovali ma suroviny, ktoré som buď nemohol zohnať, alebo som ich nemohol zohnať v dostatočnej kvalite. A tak som sa po troch mesiacoch od stáže ozval Mickeymu Konrádovi na inzerát, v ktorom hľadali kuchára. Dohodli sme sa a tak začala moja už pracovná púť vo Fou Zoo.

 

zelenina na polievku

 

Polievková sekcia vo Fou Zoo a jej vlajková loď

Vo Fou Zoo som začal v teplej kuchyni na polievkovej sekcii. Začiatky boli ťažké, naladiť sa na toto tempo a vedieť doručiť produkt v danej kvalite, vyžadovanej vo Fou Zoo, nie je len tak. Našťastie mám priateľku, resp. už snúbenicu, ktorá ma neskutočne podporovala a stale podporuje.

Polievky? Ramen sa stal mojou súčasťou a na ramen nedám dopustiť :) Rybací ramen, ktorý podávame vo Fou Zoo od jeho začiatkov, je explóziou chutí a dokonale vyvážený. Právom je považovaný za pomyselnú vlajkovú loď našich polievok. V menu nájdete aj verziu ramenu s hovädzím mäsom, ktorá je rovnako skvelá :)

 

Zdravé polievky aj originálne edície

Hosťom dokážeme poradiť a ponúknuť polievku na mieru, podľa toho, na čo majú chuť. V stabilnej ponuke je napríklad thajský kokosový Tom Kar, ktorý ulahodí najmä svojou jemnou, krémovou chuťou. Ak majú hostia chuť na niečo nezvyčajnejšie, odporúčam Chawanmushi. Exoticky znejúca polievka ponúka aj exotickú chuť, spájajúcu rôzne odtiene - prechádza rybacími i hríbovými tónmi. V miske nájdete naparovaný puding, zaliaty sýtym dashi vývarom, doplnený brokolicou, bergamotovým olejom vlastnej výroby i jedlými kvetmi.

chawanmushi

Veľmi zdravou polievkou je Miso, založená na kombinácii miso, tofu a morských rias. Je vynikajúca a veľmi zdravá, v Ázii sa často konzumuje, ak je človek chorý. Morské riasy v nej sú sušené a vďaka tomu si zachovávajú všetky živiny. Ďalším “kúzlom” je to, že polievka nesmie zovrieť..

 

Úžasne ma bavia aj limitované verzie polievok, ktoré sú súčasťou obedového menu, alebo eventov. Spájame tradičné postupy s novými surovinami a nápadmi, donekonečna ich ladíme, až vytvoríme originálny recept, ktorý radi ponúkneme hosťom.

tom kar a ramen

Miesto zážitkov...

Milujem tú neskutočnú energiu a kreativitu, ktorá tu vo Fou Zoo je. Vytvoríš návrh na nové jedlo, ale niečo mu chýba a nevieš čo? Máš tu tím tých najpovolanejších ľudí, ktorí Ti pomôžu. Ideš do roboty, ale nemáš tú správnu náladu? Tu Ti ju vždy niekto (ja :)) zlepší. Toto je to miesto, kde viem, ze moja práca má význam, kam ľudia nechodia len za jedlom, ale za zážitkom. Miesto, kde sa môžem kreatívne presadiť a zažiť ten pocit, keď hosť pochváli jedlo, ktoré som nielen uvaril, ale aj vymyslel (s “malou" pomocou šéfkuchára a tímu :)).

 

Tak, toto som ja a moja cesta do najlepšej reštaurácie na Slovensku, kde varíme jedlá na svetovej úrovni, pracujeme s najkvalitnejšími surovinami a kde som súčasťou rodiny. Fou Zoo rodiny.

 

Chris

 

foto by Oles Cheresko

 


späť na odporúčania

Copyrights © 2010 FOUZOO
+ with love by milk